Υαλουρονικό οξύ ή υαλουρονικό νάτριο; Κάποιοι λένε την μισή αλήθεια!

Ακούσατε τόσα καλά λόγια για το υαλουρονικό οξύ και τώρα που τέλειωσε η παλιά σας κρέμα, θέλετε να πάρετε μία που να περιέχει αυτό το θαυματουργό συστατικό. Σας έκανε εντύπωση η διαφήμιση κάποιας αντιγηραντικής κρέμας, που σας διαβεβαίωνε πως περιέχει υαλουρονικό οξύ και την αγοράζετε. Επειδή όμως είστε ο τύπος που ψάχνεται και θέλετε να ξέρετε τι ακριβώς απλώνετε στο πρόσωπό σας, διαβάζετε την ετικέτα. Πουθενά δεν υπάρχει η ένδειξη υαλουρονικό οξύ αλλά υαλουρονικό νάτριο!! Είναι λογικό να αισθάνεστε μπερδεμένη. Αγοράσατε μια κρέμα που η διαφήμιση αποθέωνε την θαυματουργή δράση του υαλουρονικού οξέως που περιέχει και βρεθήκατε να κρατάτε μια κρέμα με υαλουρονικό νάτριο!! Τι συμβαίνει; Σας ξεγέλασαν; Ας το δούμε μαζί…

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εισχωρήσει στην επιδερμίδα;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μακρομόριο, που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας, με σκοπό να ενυδατώνει και να προστατεύει τους ιστούς.

Ένα τόσο μεγάλο μόριο, εισχωρεί στο δέρμα πολύ λίγο και πολύ αργά. Έτσι αν θέλουμε να «αποκαταστήσουμε» τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέως στο δέρμα, μπορούμε να το κάνουμε ΜΟΝΟ με ενέσεις τοπικά ώστε να διεγείρει την δράση των ινοβλαστών.

Συνεπώς, για να το χρησιμοποιήσουμε στα καλλυντικά, για λόγους διαλυτότητας, πρέπει ή να το αλατοποιήσουμε ή να το αποπολυμερίσουμε. (να σπάσουμε δηλαδή το μόριο, να το κάνουμε μικρότερο ώστε να καταφέρει να εισχωρήσει στο δέρμα).
Με άλλα λόγια το υαλουρονικό οξύ δεν χρησιμοποιείται ΠΟΤΕ αυτούσιο. Αυτό οφείλεται όπως είπαμε και προηγουμένως στην διαλυτότητα του υαλουρονικού οξέως αλλά και στον φραγμό της κεράτινης στοιβάδας που δεν επιτρέπει την είσοδο τόσο μεγάλων μορίων.
Έτσι, σε όλα τα καλλυντικά που η διαφήμιση εξυμνεί τις θαυματουργές ιδιότητες του υαλουρονικού οξέως, αν διαβάσει κάποιος την ετικέτα των συστατικών, δεν θα βρει πουθενά «HYALURONIC ACID» , αλλά:

  • Υαλουρονικό νάτριο (SODIUM YALURONIC) σε διάφορα μοριακά βάρη, δηλαδή υαλουρονικό οξύ σε μορφή άλατος ή
  • Υαλουρονικό οξύ σε υδρολυμένη μορφή (HYDROLYZED HYALURONIC ACID) με χαμηλό μοριακό βάρος

Αυτές είναι ουσίες που παίζουν έναν συγκεκριμένο ρόλο με διαφορετικά αποτελέσματα αλλά ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα με το υαλουρονικό οξύ.

Το υαλουρονικό νάτριο

Είναι το άλας του υαλουρονικού οξέως και δεν υπάρχει σε αυτή τη μορφή στον ανθρώπινο οργανισμό. Το παίρνουμε από την αντίδραση του υαλουρονικού οξέως με υδροξείδιο του νατρίου.
Στα καλλυντικά χρησιμοποιείται επειδή δημιουργεί στην επιφάνεια του δέρματος ένα φιλμ που εμποδίζει την απώλεια νερού.

Έχει ιδιότητες:

  • Ύγρανσης (Απορροφά και συντηρεί την υγρασία)
  •  Ενυδάτωσης (Αυξάνει την περιεκτικότητα του νερού στο δέρμα και το διατηρεί απαλό και λείο).
  • Αντιγήρανσης (Διεγείρει επίσης την αναδόμηση του δέρματος)
  • Επούλωσης και είναι
  • Δερμοσυμβατό

Διατίθεται σε μορφές με διαφορετικό μοριακό βάρος:

  • Όσο πιο χαμηλό είναι το μοριακό του βάρος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διαπεράσει τον φραγμό της κερατίνης στοιβάδας.
  • Όσο πιο χαμηλό είναι το μοριακό του βάρος, τόσο αυξάνει και η τιμή του, αλλά και τόσο λιγότερο ενυδατώνει. Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως χρησιμοποιείται μαζί με το υαλουρονικό νάτριο με υψηλό μοριακό βάρος.
    Δια ταύτα: Πρόκειται για ένα συστατικό των καλλυντικών πολύ πιο φθηνό σε σύγκριση με το υαλουρονικό οξύ που δεν χρησιμοποιείται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) από την βιομηχανία καλλυντικών.

Δείτε προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό νάτριο

serum_twins

Υδρολυμένο υαλουρονικό οξύ

Το παίρνουμε από την υδρόλυση του υαλουρονικού οξέως.
Δεν χρειάζεται να το αλατοποιήσουμε επειδή το μοριακό του βάρος είναι χαμηλό και έτσι καταφέρνει να διαπεράσει την κεράτινη στοιβάδα, να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και να διατηρήσει το δέρμα ενυδατωμένο, ελαστικό και σφριγηλό.

Ποσοστά υαλουρονικού οξέως στα καλλυντικά

Προσοχή στους ισχυρισμούς των διαφημίσεων

Συχνά στο διαδίκτυο διαβάζουμε διαφημίσεις καλλυντικών που ισχυρίζονται πως περιέχουν 25%, 50% ή ακόμα και 75% υαλουρονικό οξύ.
Έχοντας κατά νου πως, ένα διάλυμα 1% υαλουρονικού οξέως, είναι ήδη ένα αρκετά πυκνό τζελ, σε ένα ποσοστό 8% έχουμε μια σχεδόν στερεή πουτίγκα, ενώ στο 20% δεν μπορεί καν να διαλυθεί για να δημιουργήσει το τζελ, αναρωτιέται κανείς πως γίνεται ένα καλλυντικό να περιέχει 50% ή 70% υαλουρονικού οξέως;
Τις περισσότερες φορές η αναφορά της περιεκτικότητας σε υαλουρονικό οξύ είναι όχι μόνο ανακριβής και παραπειστική, αφού, όπως είδαμε προηγουμένως, δεν πρόκειται για καθαρό υαλουρονικό οξύ, αλλά αναφέρει και ποσοστά που δεν είναι τα αληθινά ποσοστά που περιέχονται στο σκεύασμα.

Αν βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη μοιραστείτε την. Σχολιάστε ή ζητήστε περισσότερες πληροφορίες, θα σας απαντήσουμε αμέσως.

Το σχόλιό σας

avatar
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για